Industrija mesa „Mitros” stavlja ključ u bravu

Bez autora
Sep 27 2023

Austrijska kompanija „Gerlinger holding”, vlasnik sremskomitrovičke industrije mesa „Mitros”, objavila je da će obustaviti proizvodnju u toj fabrici.

„Mitros” se određeno vreme suočava sa izazovima u proizvodnji, a lokalni mediji prenose kako je sa radnicima već održan sastanak i da im je ova odluka već predočena. Još, međutim, nije precizirano kada će fabrika prestati da radi.

– Na osnovu detaljne analize poslovanja, vlasnici i uprava privrednog društva bili su primorani da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu „Mitros” u Sremskoj Mitrovici. Iz razloga transparentnosti i pravičnosti prema zaposlenima, poslodavac je odlučio da obavesti radnike o predmetnoj odluci u najranijoj fazi – navodi se u saopštenju „Mitrosa”, a prenosi Beta. Najavili su da će konkretne odluke o prekidu proizvodnje i rokovi biti utvrđeni naknadno.

– Razumemo da je javnost zainteresovana za dešavanja u našoj kompaniji, ali molimo za strpljenje i razumevanje situacije u kojoj se nalazimo. U ovom trenutku, primarni interes poslodavca je da se proces odvija u skladu sa zakonom i da se prava radnika u potpunosti ostvare – rekli su predstavnici austrijske kompanije.

Agencija podseća da su Austrijanci vlasnici „Mitrosa” od 2015. godine kada su kupili fabriku u stečaju za 800.000 evra, a počeli su sa radom u aprilu naredne godine, i da je ta firma tada dobila finansijsku pomoć države od 5,3 miliona evra u vidu subvencija za zapošljavanje 300 radnika, kao i 700 ljudi s kojima je bio plan da potpišu ugovor o otkupu mesa. Kompanija je u trenutku dolaska u Srbiju imala i proizvodne pogone u Rumuniji i Mađarskoj i izvozila na tržište Evropske unije, ali i Rusije.

Šta je konkretno dovelo do odluke da Austrijanci naprave ovako radikalan potez nije poznato. U saopštenju se ne navode precizno razlozi, a na kompanijske brojeve telefona s njihovog zvaničnog sajta juče se niko nije javljao.

Poznavaoci prilika na tržištu nezvanično su za „Politiku” komentarisali da je „Mitros” zapao u probleme zbog generalno teške situacije u ovom sektoru i nemogućnosti da uveze deo jeftinije sirovine iz Evrope jer je afrička kuga svinja dovela do velikih poremećaja i rasta cena svinjetine. Tako su bili primorani da sirovinu koju koriste u proizvodnji plaćaju po višim cenama, navodno i od 30 do 40 odsto nego u drugim zemljama što je bilo nerentabilno za dalje poslovanje. Sa prvim poteškoćama u proizvodnji austrijska kompanija navodno je počela da se suočava posle iznenadne smrti svog osnivača 2020. godine.

Agencija podseća da je „Mitros” osnovan pedesetih godina prošlog veka i dugo je bio jedan od lidera u klaničnoj industriji SFRJ, a u fabrici je tada radilo oko 1.250 radnika. Prva privatizacija, kada je vlasnik bila kompanija „Svislajn Takovo”, bila je 2005. ali je 2009. „Mitros” otišao u stečaj kada je u fabrici radilo 150 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik